[Blog] Nieuws, advies ...

Waarom zou u tapijt in uw kantoor installeren?

 

openspace met een tapijtvloer

 


De inrichting van een kantoor speelt een cruciale rol in de productiviteit en het welzijn van uw medewerkers. Tapijt, vaak over het hoofd gezien vanwege het onderhoud of ten onrechte bekritiseerd, is in feite een sleutelcomponent van deze puzzel.

Het verbetert niet alleen de esthetiek van de werkplek, maar biedt ook aanzienlijke voordelen op het gebied van comfort, gezondheid en energie-efficiëntie. In dit artikel onthullen we alle voordelen van het installeren van kantoortapijt!



 

 


Voordat we beginnen... Enkele feiten

700 miljoen

In 2016 bedroeg de Europese vraag naar tapijt 698 miljoen m².

40%

Tapijt vertegenwoordigt 40% van de totale markt voor vloerbedekkingen.

1,6 miljoen

Elk jaar worden in Europa 1,6 miljoen ton gebruikte tapijten weggegooid of verbrand.


 

 

De esthetische voordelen van tapijt


 

Verbetering van de esthetiek en sfeer van het kantoor

Tapijt brengt een vleugje verfijning en warmte naar elke kantoorruimte, waardoor een gewone werkplek wordt getransformeerd in een rijke en gastvrije omgeving. De verscheidenheid aan beschikbare texturen, variërend van strakke lussen tot lange en luxueuze vezels, biedt een unieke tactiele ervaring onder de voeten, wat bijdraagt aan een algemeen gevoel van comfort.

Kleuren spelen ook een cruciale rol in de sfeer van een kantoor. Zachte en rustgevende tinten kunnen een kalme en geconcentreerde werkomgeving creëren, terwijl heldere en energieke kleuren creativiteit en innovatie kunnen stimuleren.

De patronen van kantoortapijt bieden een extra mogelijkheid voor personalisatie. Van moderne geometrische ontwerpen tot klassieke patronen, tapijt kan de interieurontwerp van het bedrijf aanvullen of zelfs een centraal element worden. Deze flexibiliteit stelt bedrijven in staat om hun merkimago in de fysieke ruimte te weerspiegelen, waardoor hun identiteit en waarden worden versterkt bij werknemers en bezoekers.

 

Verscheidenheid aan stijlen en personalisatie

De personalisatieopties voor kantoortapijt zijn vrijwel eindeloos, waardoor een ongekende creatieve vrijheid in het ontwerp van de werkruimte wordt geboden. Voor bedrijven die de voorkeur geven aan een klassieke en tijdloze look, kunnen neutrale tinten zoals beige, grijs of marineblauw een elegante en subtiele achtergrond creëren voor de rest van het decor. Deze kleuren hebben het voordeel veelzijdig te zijn en gemakkelijk te harmoniseren met verschillende stijlen van meubels en decoratie.

Voor meer dynamische ruimtes, zoals creatieve bureaus, startups, of coworking spaces, kan het kiezen voor gedurfde patronen of felle kleuren energie en vitaliteit in de omgeving brengen. Abstracte patronen, gedurfde strepen of zelfs gepersonaliseerde afdrukken kunnen een gewone werkruimte transformeren in een plek van creativiteit en inspiratie.

De personalisatie stopt niet bij het visuele. Bedrijven kunnen ook kiezen voor tapijten met specifieke functionele kenmerken, zoals vlekbestendigheid, gemak van reiniging of antistatische eigenschappen, waardoor het tapijt niet alleen mooi blijft, maar ook functioneel op de lange termijn.

 


Ook te lezen

> [Gids B2B] Een goedkoop tapijt vinden: de beste kwaliteit voor de beste prijs


 


Voordelen van tapijt voor comfort en gezondheid


 

Akoestisch comfort en geluidsreductie

Een van de meest significante voordelen van tapijt in een kantooromgeving is de uitzonderlijke geluidsisolatiecapaciteit. In een levendig kantoor, waar gesprekken, voetstappen en het geluid van apparatuur gemakkelijk een lawaaierige omgeving kunnen creëren, speelt tapijt een cruciale rol bij het absorberen van deze geluiden. De textuur en samenstelling stellen het in staat om geluidsgolven te vangen en te verminderen, waardoor het algemene niveau van omgevingsgeluid vermindert.

Deze akoestische eigenschap van tapijt is vooral voordelig in open ruimtes of gedeelde kantoren, waar geluid gemakkelijk kan verspreiden en afleiden. Door geluid te dempen, helpt tapijt een rustigere en meer gefocuste omgeving te creëren, wat essentieel is voor de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Bovendien kan tapijt in ruimtes zoals vergaderzalen bijdragen aan het verbeteren van de geluidskwaliteit, waardoor vergaderingen en presentaties effectiever worden.

Gezondheidsvoordelen: Luchtkwaliteit en allergenen

In tegenstelling tot sommige misvattingen, speelt tapijt zeker een positieve rol in de kwaliteit van de binnenlucht van een kantoor. De vezels van het tapijt fungeren als een natuurlijk filter, dat stof, pollen, schimmelsporen en andere potentiële allergenen vangt. Deze vangstcapaciteit voorkomt dat deze deeltjes in de lucht blijven zweven, waar ze ingeademd zouden kunnen worden door de kantoorgebruikers.

 

 

Concentratie van fijnstof afhankelijk van de vloerbedekking

 



Deze wetenschappelijke bevinding stelt ons in staat om eindelijk een diepgeworteld vooroordeel te weerleggen, namelijk dat tapijt schadelijk zou zijn voor mensen met allergieën. Het is op basis van de huidige resultaten dat we hebben besloten om mensen met allergieën gecontroleerde en gecertificeerde tapijten aan te bevelen.
Andrea Wallrafen

Algemeen directeur van de DAAB



Tapijten en vloerkleden zijn lang - en soms nog steeds - ten onrechte beschuldigd van het zijn van omgevingen die bevorderlijk zijn voor de proliferatie van huisstofmijten en als ongezonde bekledingen voor onze leefomgeving. Een Zweedse studie uit 1975-1990, en andere recentere studies, hebben aangetoond dat het aantal mensen dat lijdt aan allergieën verdrievoudigd is ondanks de verwijdering van tapijt in meer dan 70% van de kamers. Volgens de auteurs van de studie kunnen allergische reacties bij gevoelige individuen niet direct worden toegeschreven aan het tapijt, maar eerder aan de kwaliteit van de binnenlucht.

 

Ontwikkeling van allergieën afhankelijk van het type vloerbedekking

 

 

Tapijt kan de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren omdat het stof, verontreinigende stoffen en allergenen vangt en vasthoudt, die met een andere vloerbedekking zwevende verontreinigingen zouden zijn.
Allen Hedge

Doctor in de Wetenschappen (Ph.D), expert in binnenmilieu, Council of Education Facility Planners.

 

 

Duurzaamheid en milieu-impact van tapijt


 

Duurzame en ecologische tapijten

De inzet voor duurzaamheid is een cruciaal element geworden bij de keuze van bouw- en decoratiematerialen, en tapijt is geen uitzondering. Technologische vooruitgang in de productie van tapijten heeft geleid tot milieuvriendelijkere en duurzamere opties. Moderne tapijten worden vaak gemaakt van gerecyclede of hernieuwbare materialen, waardoor hun milieu-impact wordt verminderd. Sommige tapijten zijn zelfs ontworpen om aan het einde van hun levenscyclus volledig recyclebaar te zijn, wat helpt om de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd verder te verminderen.

De aanpak van het hergebruik van tapijten

Het hergebruik van tapijten vertegenwoordigt een significante vooruitgang in duurzaam resourcebeheer. Deze praktijk omvat het terugwinnen, opknappen en hergebruiken van tapijttegels, waardoor hun levenscyclus wordt verlengd en de milieu-impact geassocieerd met de productie van nieuwe tapijten wordt verminderd.

  • CO₂-reductie: Door te kiezen voor hergebruik, verminderen bedrijven de hoeveelheid gegenereerd afval en de vraag naar nieuwe bronnen. Dit proces draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en aan de behoud van natuurlijke hulpbronnen, in lijn met duurzame ontwikkelingsdoelen.

  • Proces: Bedrijven gespecialiseerd in hergebruik, zoals Composil, voeren een audit uit van de terugwinbare oppervlakken en zorgen voor een volledige opknapbeurt. De tapijttegels worden zorgvuldig schoongemaakt, gerestaureerd en voorbereid voor hergebruik. Dit proces garandeert dat hergebruikte tapijten hun kwaliteit en esthetiek behouden, terwijl ze ecologisch verantwoord zijn.

  • Economische en ecologische voordelen: Het hergebruik van tapijten biedt een economische oplossing voor bedrijven, waardoor ze kwalitatieve vloerbedekkingen tegen een lagere kost kunnen verkrijgen. Bovendien, door de kosten voor verbranding en storten te vermijden, realiseren bedrijven significante besparingen terwijl ze een milieuvriendelijke aanpak hanteren.

  • Certificering en betrokkenheid: Bedrijven die kiezen voor hergebruikte tapijten kunnen een certificaat van hergebruik en recycling ontvangen, wat hun inzet voor duurzame praktijken aantoont. Deze benadering versterkt hun merkimago en positionering als verantwoordelijke en milieubewuste spelers.

 

Thermische isolatie en energiebesparing

Tapijt draagt ook bij aan de energie-efficiëntie van kantoren door zijn thermische isolatie-eigenschappen. Door lucht in zijn vezels te vangen, fungeert tapijt als een isolerende barrière, waardoor de omgevingstemperatuur stabiel blijft. Deze eigenschap is vooral voordelig tijdens de wintermaanden, waar het kan helpen warmte te behouden, waardoor de behoefte aan overmatige verwarming wordt verminderd.

Door warmte te behouden, kan tapijt een significante rol spelen in de vermindering van energiekosten. Kantoren uitgerust met tapijt kunnen een afname in hun energieverbruik waarnemen, wat resulteert in besparingen op verwarmingsrekeningen en een vermindering van de algehele ecologische voetafdruk van het bedrijf. Deze energie-efficiëntie is een belangrijk voordeel in de huidige context van bewustwording van klimaatproblemen en de zoektocht naar oplossingen voor een duurzamere toekomst.

 


Ook te lezen

> Het revolutioneren van kantoorinrichting met hergebruikte tapijten


 

 

Onderhoud en levensduur van het Tapijt


 

Belang van regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud van het tapijt is cruciaal om zijn uiterlijk te behouden en de levensduur te verlengen. Zonder adequaat onderhoud kunnen tapijten snel verslijten, hun kleur en textuur verliezen, en een broedplaats voor vuil en allergenen worden.

Het wordt aanbevolen om professionele schoonmaakdiensten in te schakelen voor diepgaande reiniging. Deze experts gebruiken specifieke apparatuur en technieken die het tapijt effectief reinigen zonder het te beschadigen. Regelmatige professionele reiniging helpt de ophoping van vuil, vlekken en allergenen te verwijderen, waardoor de frisheid en hygiëne van de kantooromgeving behouden blijft.

 

Technieken en onderhoudsproducten

Het gebruik van geschikte onderhoudstechnieken en -producten zorgt ervoor dat het tapijt vele jaren in uitstekende staat blijft en zijn rol als deeltjesfilter kan vervullen. Dit omvat dieptereinigingsmethoden die effectief vuil en allergenen verwijderen zonder de vezels te beschadigen.

Dieptereinigingstechnieken, zoals sproei-extractie of droogreiniging, zijn bijzonder effectief. Deze methoden dringen diep door in de vezels van het tapijt, verwijderen vuil, bacteriën en allergenen. Ze dragen ook bij aan het herstellen van de oorspronkelijke uitstraling van het tapijt, door kleuren te revitaliseren en vezels op te richten.




Voor meer informatie

> De voordelen van droog reinigen voor het tapijt van uw kantoor


 

 

📝 Belangrijke punten om te onthouden


Ter afsluiting biedt het installeren van tapijt in een kantoor veel meer dan alleen een esthetische verbetering. Het draagt bij aan het creëren van een comfortabelere, gezondere en energie-efficiëntere werkomgeving. Door te kiezen voor duurzame opties en regelmatig onderhoud te garanderen, kunnen bedrijven volop profiteren van de voordelen van tapijt, terwijl ze milieuvriendelijke praktijken ondersteunen.

Belangrijke Punten:

  • Esthetiek en Personalisatie: Diversiteit aan stijlen en personalisatie-opties om het merkimago te weerspiegelen.

  • Akoestisch Comfort: Significante geluidsreductie voor een meer geconcentreerde werkomgeving.

  • Luchtkwaliteit: Verbetering door het vermogen van tapijt om stof en allergenen te vangen.

  • Duurzaamheid en Ecologie: Opties voor gerecyclede en hergebruikte tapijten voor een milieuvriendelijke benadering.

  • Thermische Isolatie: Bijdrage aan energie-efficiëntie en vermindering van verwarmingskosten.

  • Onderhoud: Het belang van regelmatig onderhoud om de kwaliteit en levensduur van het tapijt te behouden.

 

Bij Composil begrijpen we het belang van deze keuzes. Onze professionele tapijtonderhoudsdiensten en ons assortiment duurzame tapijttegels zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van moderne bedrijven. Of het nu gaat om aankoop, onderhoud, of het hergebruik-recycling van tapijten, Composil is uw betrouwbare partner voor het creëren van een zowel mooie, comfortabele als milieuvriendelijke kantoorruimte.

Contactpagina →